Conversies zijn één van de belangrijkste metrics om bij te houden in E-commerce.

Google Analytics gebruikt cookies om deze conversies bij te houden. Ik krijg een e-mail van een webwinkelier, klik op een link en koop en product. Google ziet dat er een aankoop is geweest en dat ik dankzij een e-mail campagne deze aankoop heb gedaan. Het rekent deze campagne als bron van de conversie.

Het wordt lastiger wanneer klanten verschillende apparaten gebruiken om producten te bekijken en aankopen te doen.

👉🏻Voorbeeld: Ik ontvang een e-mail, bekijk deze op mijn mobiel en klik door naar het product maar koop deze nog niet. Wanneer ik thuis kom van werk open ik mijn laptop, ga direct naar de webwinkel en koop het product waarvan ik een e-mail kreeg. De campagne heeft gewerkt, en ik heb het product gekocht.

Wanneer je als webshop eigenaar in Analytics kijkt zie je mijn conversie verschijnen, alleen niet de e-mail campagne als bron maar "direct verkeer" als bron. Ondanks dat de e-mail campagne het marketing kanaal is waardoor ik een aankoop heb gedaan, is het voor Google Analytics niet bij te houden aangezien Google niet weet dat ik dezelfde persoon ben die s'middags het product op mijn mobiel heb bekeken.

Met een gelijkmatige verdeling tussen mobiel verkeer en desktop verkeer bij de meeste webshops zijn bovenstaande scenario's meer regel dan uitzondering. Hoe meet je deze conversies dan juist door?

Hoe ReloadMailing conversies bijhoudt.

ReloadMailing verhelpt dit tracking probleem door een combinatie te gebruiken van het e-mail adres van de klant, tracking pixels en een unique account id om accuraat verkopen bij te houden.

Eigen tracking methode

ReloadMailing gebruikt een last-touch attributie model, wat betekent dat de laatste e-mail die de klant heeft geopend of op heeft geklikt wordt gecrediteerd met een conversie.

Tevens gebruiken we een "e-mail conversie periode" om de attributie correct te bepalen. De e-mail conversie periode betekent dat we een conversie bijschrijven aan een e-mail als er binnen een periode van 7 dagen na opening of click een aankoop plaatsvindt.

Dit betekent dat als ik een campagne open, en klik op de e-mail op 2 mei. Maar vervolgens in het weekend op 4 mei met mijn laptop een aankoop doe. Deze conversie wordt toegeschreven aan de e-mail die op 2 mei is verstuurd.

UTM tags

Vanaf 1 juni 2019 Tagged ReloadMailing elke e-mail die verstuurd wordt met de juiste Analytics codes. ReloadMailing verschijnt dan ook als campagne in Google Analytics zodat je ook in Analytics de impact van je e-mail campagnes ziet.

Conclusie

Door 2 verschillende tracking methodes aan te bieden kunnen we een zo goed mogelijke meetmethode garanderen. Door als webwinkelier zowel in ReloadMailing te kijken, als in Analytics krijg je een goed beeld van de conversies en de waarde die ReloadMailing voor je genereert.