Veel e-commerce platformen zoals Lightspeed, CCV Shop, Shopify en Magento schieten standaard de transactie gegevens naar Google Analytics.

Indien je geen transactie gegevens in Analytics ziet verschijnen kunnen er 2 dingen aan de hand zijn:

De Analytics code staat niet op de website

Dit kun je eenvoudig controleren door te kijken of je wel bezoekersaantallen in Analytics ziet. Zie je deze data binnenkomen? Dan staat de tracking code goed en zul je E-commerce tracking aan moeten zetten in Analytics. Hoe je dat doet lees je in de volgende stap.

Zie je echter geen bezoekersgegevens? Dan staat de tracking code nog niet goed ingesteld. Neem in dat geval contact op met je webshop platform en vraag waar je de Analytics code kunt invoeren. Dit kan vaak onder het kopje instellingen aan de achterkant van je webshop.

E-commerce tracking staat nog niet aan in Analytics

Het kan voorkomen dat je Analytics wel goed staat ingesteld op je webwinkel maar dat je nog niet hebt laten weten aan Google Analytics dat je een webwinkel bent. Standaard worden transacties niet gemeten, maar dit kun je eenvoudig aanzetten door middel van een knop in Analytics.

Ga naar https://analytics.google.com/analytics/web/ en log in met je account waarmee je toegang hebt tot Google Analytics.

Ga vervolgens naar E-commerce en overview. Indien je dit nog niet hebt ingesteld zie je een melding verschijnen:

E-commerce tracking instellen doe je door linksonder op "Admin" te klikken.

Vervolgens klik je op "E-commerce Settings" bij het profiel van je website.

Heb je hier op geklikt dan kom je op een pagina waar je E-commerce aan kunt zetten. Klik je op het schuifje "Enable Ecommerce" dan zie je een nieuw schuifje verschijnen: "Enable Enhanced Ecommerce Reporting".

Indien je webshop gebruikt maakt van Enhanced Ecommerce dan kun je ook dit schuifje aanzetten.

Met Enhanced Ecommerce heb je geavanceerdere rapportages beschikbaar in Analytics, veel shopping platformen ondersteunen dit echter niet standaard uit de box. Weet je niet zeker of je webshop hier gebruik van maakt? Laat deze optie dan uit staan.